Nem akarok leragadni az elméletnél, hanem néhány gyakorlati példát mutatok be, mert ennek fogjátok hasznát venni.
A legegyszerűbb, ha a kolbásszal, hurkával kezdek, amit szinte minden hentesnél, áruházban be tudtok szerezni. Nem kell más hozzá, csak egy tepsi, amibe belefektetitek a disznóságokat, és pici vizet alátéve, a sütőbe dugjátok. Nem az előmelegítettbe, mert jobb, ha a sütővel együtt melegszik a cucc. Figyeljetek rá, mert ha már kezd megsülni, könnyen repednek! Nem árt már a sütés előtt megszurkálni a kolbászt, és a hurkát. A belőlük kisült zsír sem megy pocsékba, mert reggelire, vacsorára kitűnő! Ez minden pecsenyezsírra vonatkozik. Nem csak a kolbászzsír, hanem más fokhagymás sült zsírok is kitűnőek.
Pácolt malacsült. |
Rozmaringos sült csülök. |
Sokszor egy nappal, vagy többel a sütés előtt, bepácoljuk a húsokat. Ez történhet kész, előre kevert fűszeres száraz, vagy nedves páccal, de magunk is keverhetünk páclét. Ezekre a legvégén visszatérek.
Pulyka tűzdelése fokhagymával. |
Nagyon ízletes ételt kapunk, ha a húsoknak megágyazunk valamivel, és zöldség, vagy krumpliágyon sütjük meg őket. Ezt abban az esetben tudjuk megtenni, ha nem nagy darab húsokat sütünk ilyen módon. Ehhez az eljáráshoz némi rutin szükséges, hiszen ki kell kell tapasztalni, minek mennyi idő szükséges, és azonos sütési idejű alapanyagokat süthetünk egyszerre.
Oldalas, és császárszalonna pácolva, hagymás, zöldséges krumpliágyon. |
Pulykacomb pácolása kevert páclével. |
Jöhet a cica, megsült a pulyka. |
Kétféle szószt mutatok be, melyek egyenként 1,5 kg. csirkéhez elegendőek:
Csirkeszárny salsával. |
2 db. hámozott paradicsom,
1 kk. őrölt csili,
3 gerezd fokhagyma,
1 kk. só,
2 ek. olíva, vagy napraforgó olaj,
1 tk. morzsolt oregánó.
Pesto szósz:
Kisebb csokor bazsalikom, és petrezselyem levél,
3 gerezd fokhagyma,
1 kk. só,
2 ek. napraforgó, vagy olíva olaj.
És most jöjjön néhány tepsis étel, és a képek alatt rövid ismertetőt is olvashattok.
Remélem, a látottak alapján kedvet kaptatok a sütkérezéshez! Próbálkozzatok, és ha valami nem világos, írjatok. Minden kérdésre igyekszek választ adni.
Salsával pácolt csirkeszárny. |
Pestoval pácolt csirkeszárny. |
Rozmaringos csülök, lecsós krumplival. |
és a lecsós krumpli a rozmaringos csülökhöz. |
császárszalonna sütés előtt.... |
...és sütés után. |
Sült császárszalonna, a tepsis körettel tálalva. A szülinapomon készült. |
Remélem, a látottak alapján kedvet kaptatok a sütkérezéshez! Próbálkozzatok, és ha valami nem világos, írjatok. Minden kérdésre igyekszek választ adni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése