2014. december 29., hétfő

Ropogós, bőrös malacsült.





Vannak események, ünnepek, amikor az ételek szűkebb palettájából választunk. Ezek okai a szokások, hagyományok. A szilveszteri asztalról ritkán hiányzik a sült malac.

Elkészítésétől nem kell megijedni, mert nem bonyolult. Ráadásul nem csak az íz, hanem a látvány is garantált siker. Senkinek nem ajánlom a kicsi, növendék malac sütésével kezdeni, mert az gyakorlott szakács számára sem egyszerű feladat. Látványos a nyárson, vagy kemencében egyben sült malac salátaágyon, citrommal a szájában, de otthon a sütőben is legalább olyan finom étel készíthető, mint különleges körülmények közt.

Henteseknél, nagyobb áruházakban viszonylag olcsón kapható bőrös malachús. Javaslom a bőrös oldalast, mert sütésre az egyik legalkalmasabb része a malacnak. Húsos, kellően szaftos a szalonnaréteg miatt, és egyben sütve látványosan tálalható.



Az előkészítése rém egyszerű. Tanácsos a malac bőrét beirdalni. Ezt lehet hosszában, keresztben, vagy hálósan végezni. Éles késsel, de még egyszerűbb a papírvágó pengével (slicer) végezni. Ezzel egyenletes mélységű vágásokat ejthetünk a bőrön. Ennek szerepe van a sütés során, hiszen a vágások biztosítják a kisült zsír távozását, a fűszerek bőr alá, a húsba jutását.

A beirdalt húst jól bedörzsöljük (durva szemű) sóval, kevés őrölt borssal, kevés mustárral úgy, hogy ezek inkább a bemetszett szalonnarétegbe kerüljenek, majd kevés olajjal a bőrt végigsimítjuk. Egy éjszakán át, lefóliázva hűtőben pihentetjük.





Másnap nagyobb tepsibe tesszük meghámozott negyedelt almával, negyedelt vöröshagymával, fokhagymagerezdekkel, a zöld fűszerekkel (rozmaring, kakukkfű) együtt. (Ha szárított fűszereink vannak, azt is a pácolás alatt adjuk hozzá lényegesen kisebb mennyiségben, mint a frisset. A sütés után ugyanis a fűszerek ki lettek véve, csak az aromájuk, illatuk maradt a sültben.) Kevés vizet öntünk alá,majd alacsonyabb hőfokon (kb.180°) három órán keresztül sütjük alufólia alatt. Magasabb hőmérsékleten, a fóliát levéve újabb egy óráig sült, hogy a bőre megpiruljon. Végig a bőrös résszel felfelé sült a hús. Zsiradék hozzáadására utólag nincs szükség. A tepsiben lévő zöldségek, az alma, és a hús is magukba szívták a fűszerek, a fokhagyma ízét, ami különösen a végén az étel mellé tálalt almán, és hagymán érezhető. A megszáradt rozmaring, és kakukkfű kivételével mindent feltálalunk.

Fűszeres főtt-sült krumplival, és párolt káposztával is kitűnő, de akár egy korábbi receptünkben szereplő salátával is fogyasztható.


A bevásárlólistát a végére hagytuk a könnyebbség miatt.









Hozzávalók 6 személyre:
1,5 kiló körüli bőrös malacoldalas,
durva szemű só,
frissen őrölt bors,
2 evőkanál mustár,
1 nagyobb fej fokhagyma,
2 vöröshagyma,
1 nagy szál rozmaring,
4 kisebb szál kakukkfű,
2 db alma.




Boldog új évet, és jó étvágyat kívánunk a szilveszteri malacvacsorához!









a kép forrása: internet




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése