2014. április 25., péntek

Levesek, a legegyszerűbb módon.

A Magyar ember számára a leves megszokott, szinte elengedhetetlen táplálék. Az országonkénti étkezési szokások mások, de nálunk egy igazi ebéd nem létezik leves nélkül. A lakodalmi menüsorról ne is beszéljünk... 
A hazai táplálkozási szokásokban a leves az egyik főszereplő. Lehet könnyű, egyszerű, de önmagában is tápláló egytálétel. 
Mivel még csak ismerkedünk konyhánkkal, egy rendkívül egyszerű recepttel kezdünk. Ezzel az eljárással többféle leves is készíthető. Előnye, hogy az év bármely szakában főzhető, hiszen konzerv, vagy fagyasztott alapanyagokat tartalmaz, így nincs szezonhoz kötve. Elkészítése nem igényel különösebb konyhai jártasságot, és az alapanyagok is könnyen beszerezhetők.
Lássuk mik kellenek hozzá 2-3 fő részére.


Zöldborsóleves.

250 g. fagyasztott vegyes zöldség, vagy zöldborsó (lehet üveges is 1 üvegnyi) Elkészíthetitek természetesen friss zöldségekből is, ha van időtök, türelmetek bajlódni vele.
1 fej hagyma, 
kevés étolaj, 
1 kávéskanál őrölt pirospaprika,
kevés só, kevés őrölt bors,
2 db leveskocka  (lehet hús, zöldség, esetleg erőleves kocka is) Ha minden kötél szakad, készíthető levesporból, vagy ételízesítővel is.
két marék levestészta, (eperlevél, csiga, cérnametélt, stb.)
kis csokor petrezselyem zöld. (szárított is jó)



Vegyes zöldségleves.
A hagymát apróra vágjuk, majd megpároljuk. 1 liter vizet hozzáöntve felforraljuk, a leveskockákat beletesszük. Mikor feloldódtak hozzáöntjük a fagyasztott zöldségeket, vagy zöldborsót, enyhén sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát, de ezt akár el is hagyhatjuk. A sózással óvatosan bánjunk, mert egyes leveskockák fűszerezettek! Ha ismét felforrt, kóstoljuk meg. A közben apróra vágott petrezselyem zöldet is hozzátéve, pillanatok alatt kész a finom leves.
Ha van lehetőségetek friss zöldségféléket használni, azokat a hagyma párolása után adjátok a fazékban, és rövid ideig pároljátok együtt, majd öntsétek fel vízzel, vagy alaplével. ebben az esetben, a leveskocka, vagy levespor most kerüljön a fazékba.



Mexikói zöldségleves.
Vacsorára, de akár könnyű ebédnek is ajánlom. 
Nagyobb áruházakban már kapható leves alaplé is, ami kitűnően helyettesíti a leveskockát. Az alaplé, legyen az zöldségből, húsból, halból, vagy csontból, más ételek készítésekor is kitűnő alapanyag. Egy doboznyi, (1 liter) elegendő 2-3 fő részére. Ha gyakorlottak vagyunk már a konyhában, kitűnő alaplét készíthetünk csontból, csirkeaprólékból, csontos húsokból, de zöldségfélékből is. Ezek hűtőben hosszú ideig tárolhatók, (fagyaszthatók) ha nem főzünk bele semmit. Ha már felfőztük tésztával, akkor könnyen romlik. A levestészták nagy választékából inkább a nyolc tojásost ajánlom, de jó a négy tojásos is. Ez a mérték, az 1 kiló liszthez adott tojások számát jelenti. Nagymamám szerint ha könnyű levest készítünk, szűkebb, ha tartalmasabbat, akkor bővebb marékkal mérjük a tésztát.
Mivel megvan az oldalon a recept is, sok sikert, jó főzőcskézést kívánok!

2 megjegyzés:

  1. nagyon jók a receptek minden úgy van leirva ,hogy ezt tényleg a kezdök sem ronthatják el

    VálaszTörlés
  2. Remek leírás; köszönet érte!

    VálaszTörlés