2014. október 19., vasárnap

Ebéd tarjából.


A tarja, a húsok egyik legfinomabbika. Zsírerekkel bőségesen átszőtt, ami biztosítja, hogy a sütés után szaftos, omlós hús kerüljön az asztalra. Grillezve, az egyik leggyakrabban használt húsféle. A fűszerek legnagyobb hányada zsiradékban oldódik, így pácolva is igen finom. Többnyire csontos tarjaként kínálják, de a hentes kérésre szívesen ki is csontozza. A csont is értékes alapanyag. Kitűnő leves készíthető belőle. 
Mostani írásom témája tehát a tarja felhasználása, egy komplett ebéd készítése tarjából. Leves, és sült tarja. A leves kitűnő húsleves zöldségfélékkel, csigatésztával. A tarja megsüthető egészben is, de könnyebb fűszerezni, és akkor igazán finom, ha szeletekben sütjük. Ha grillezzük a tarját, akkor előtte való nap, vagy akár több nappal előre bepácoljuk, ha tepsiben sütjük, akkor a sütés előtt fűszerezzük be.

Kezdjük a levessel.


Hozzávalók:

a tarja húsos csontja,
3 db sárgarépa
1 db petrezselyem gyökér
1/2 karalábé
1/2 zellergumó
kevés petrezselyemzöld
kevés zeller zöld
1 fej hagyma

1 db. krumpli
kevés fekete bors (szemes)
só ízlés szerint
levestészta

A leveshez, a tarja csontját használjuk fel, amit sós vízben, szemes borssal teszünk fel, lassú tűzön főni.
Közben megtisztítjuk a zöldségféléket, amiket nagyobb darabokra vágunk.
Mikor a húsleves felforr, belerakjuk a zöldségeket és addig főzzük, míg minden megpuhul.
Ezután leszűrjük, és a húslébe belefőzzük a levestésztát. Legfinomabb csigatésztával.


Van egy trükk, amit érdemes megjegyezni. Ha túl sósnak találsz egy leves, tegyél bele egy nagyobb krumplit, és azzal főzd tovább. A krumpli felveszi a sót, így csökkenti a leves sósságát. 
Míg a leves fő, előkészülhetsz a sült elkészítéséhez. Ha azt szeretnéd, hogy egymás után közvetlenül kerüljön a két étel asztalodra, akkor a sülttel kezdj! A leves lényegesen hamarabb megfő, mint a sült hús.

A tarját ujjnyi vastag szeletekre vágod, mindkét oldalát megsózod, borsot őrölsz rá, (a frissen őrölt bors lényegesen aromásabb mint az előre őrölt) kevés zsiradékkal (zsír, vagy olaj) tepsibe, vagy sütőtálba sorjázod. Mivel a sült húsok legjobb barátja a fokhagyma, azt is bőséggel adj hozzá. Alufólia alatt süsd puhára. Elég sok levet enged, amit a fóliát levéve elforralhatsz róla. Vigyázz ne száradjon ki! 

Fűszerként só, bors, és zöld fűszerek adhatók hozzá, mint például kakukkfű, és rozmaring. Ne felejtkezz el a bőséges fokhagymáról sem!



Köretként adhatsz hozzá krumplipürét, vagy hagymás tört krumplit is. Ebben az esetben rakott krumpli szerű köret készült mellé, ami a kolbász kivételével, mindent tartalmazott amit a rakott krumpli is. Még egy kevés reszelt sajt is került hozzá, ami még színesebbé tette a köret ízét. 



Másfél kiló csontos tarja elkészítésével, akár 5-6 fő részére is komplett ebédet varázsolhatsz így.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése