2014. július 30., szerda

Tejfölös, hamis majonézes saláták.


A legnépszerűbb vendégvárók ezek a saláták. Egyszerű elkészíteni, látványosak, táplálóak, és mégis könnyű ételek. Minden tejfölös saláta kíméli a gyomrot, így egy nehéz ebéd után kitűnő vacsora, akár önmagában is.

Klasszikus franciasaláta.
Majonézes salátaként ismerjük őket, de én nem ebből készítem, hanem csak simán, tejföllel. Az előre készített gyári majonézek egy része silány minőségű, más részük pedig drága. Ha van türelmed, akkor kavarhatsz ki házi majonézt tojássárgájából, olajból, citromléből, csipetnyi sóból, mustárból. Igen! Nyers tojás sárgájából. Én inkább főtt tojássárgát, és tejfölt használok, mert az kevésbé rizikós, és legalább annyira finomak így a salátáim, mintha a sokkal drágább majonézt használtam volna hozzájuk.
Van egy alapreceptem, amit minden ilyen jellegű salátához használok, legyen az franciasaláta, virslisaláta, krumplisaláta, kukorica, bab, vagy tojássaláta. Ha már beharangoztam, illik először az alapreceptet ismertetni.
Tejföl, mustár, só, őrölt bors, kevés olíva olaj, (ez akár el is hagyható) pár csepp citromlé kell hozzá. És az elengedhetetlen főtt tojás sárgája.
Nálunk nagyobb mennyiségű saláta készül egyszerre, (van a mikor többféle is) így a nagy 850 grammos tejfölt használom. Ehhez öt főtt tojás sárgáját adom, 1 evőkanál mustárt, kevés citromlevet, 1 - 2 kanál extra szűz olíva olajat, kevés sót, vagy ételízesítőt, 1 mokkáskanál őrölt borsot. Az ételízesítőtől általában ódzkodok, de ehhez, ritkán szoktam használni só helyett. Nem minden esetben keverem ki előre, van, amikor közvetlenül a hozzávalókkal keverem készre.
A leglényegesebben túl vagyunk. Ha franciasalátát, vagy mexikói salátát készítenél, (a mexikói keverékben morzsolt kukorica is van) 1 kilós fagyasztott zöldségkeverékhez elég a kikavart tejfölös massza. 
A fagyasztott keveréket megfőzzük, majd jól lecsöpögtetjük. (ez fontos, mert ha vizet hagyunk rajta, hígítja salátánkat) A franciasalátába néhány kockázott csemegeuborkát, 2 - 3 meghámozott, és szintén kockára vágott almát is szoktam tenni. 
Ha sikert akarsz aratni vendégeid előtt, csinálj kaszinótojást. Ez igen látványos, és egyáltalán nem bonyolult. Biztos siker! A franciasalátára 8 - 10 megfőtt, félbevágott tojást tudsz fektetni, csak megfelelő méretű tál kell hozzá. A tojásokhoz, és a beléjük visszatöltött masszához ezek kellenek: 10 db tojás, ételízesítő, szárított petrezselyem zöld, kevés őrölt pirospaprika, 2 kanál tejföl. Megfőzök 10 tojást. 
Mikor kihűlt megpucolom őket. (A tojások két végét feltöröm, majd megbontva, megmarkolva belefújok.
Így a tojás héja alatt lévő hártya alá levegő kerül, és lényegesen könnyebb megpucoválni!) A tojásokat hosszában kettévágom, és kifejtem belőle a sárgáját külön edénybe. A sárgáját villával szétnyomom, majd tejföllel, ételízesítővel, kevés őrölt pirospaprikával, szárított petrezselyem zölddel jól elkeverem. Viszonylag sűrű masszát kell kapni, amit a tojás kifejtett sárgájának helyére töltök vissza. Ezeket a közben ismét megkóstolt, esetleg újra fűszerezett franciasalátának (amit nem túl magas tálba halmozok) a tetejére fektetem úgy, hogy vigyázok, a töltött tojások ne szennyeződjenek. Petrezselyem zölddel, más, színes zöldségekkel, de a maradék fűszerezett tojássárgájával is díszíthető a hidegtál.
Ezek a saláták, csak hidegen élvezhetőek, így jó előre el kell készíteni, és néhány órahosszat hűtőben hagyni, hogy összeérjenek ízei. Bármelyik salátát készítjük el, a hűtőben érnek ízei is, így nem csak akkor érdemes kóstolni, mikor betesszük a hűtőbe, hanem akkor is, mikor kivesszük onnan. Valószínű, enyhe sózást igényel utólag. Készíthetsz más salátát is a tejfölös keverékből, például virslisalátát.
A keverék 1 kg. virslihez elegendő, és én bátran ajánlom a baromfivirslit is, ha elfogadhatónak tartjátok azt. Én a salátához, a Lidl műbeles virslijét szoktam használni, és még nem volt panasz minőségére. Készíthető a lényegesen drágább juhbeles virslikből is, kinek kinek pénztárcája bősége függvényében. A virslisalátát minden esetben hagymával készítem, amit előtte felcsíkozok, és besózok.
A tejföl keverékéhez, ennyivel kevesebb sót teszek utólag. A legalkalmasabb a lilahagyma, vagy az újhagyma, (karikázva)  de jó a póré, vagy a vöröshagyma is. A vöröshagymát tovább hagyom a sóban, és még három percre be is rakom mikróba, a lilahagymát rövidebb ideig, a pórét, vagy az újhagymát nem sózom, mert nincs szükség rá. Ezek sózás nélkül is elég gyengék maradnak. A főtt tojás fehérjét, hogy nem menjen pocsékba csíkozzuk fel, és tegyük hozzá a virslisalátához. Nem fogja elrontani!
Készíthetünk krumplisalátát is. Ez is a népszerű hideg saláták közt van, és szívesen fogyasztják vendégeink. Ezt előre főtt krumpliból csináljuk.
1,5 kg. krumplit hajában megfőzünk, majd mikor a villa könnyen szúrható bele leöblítjük, annyira meghűtjük, hogy ne legyen kellemetlen megfogni, és meghámozzuk. A főtt krumpli héja könnyel lehúzható.
Készíthetjük úgy is, hogy a főzés előtt meghámozzuk a krumplit. Ez a bonyolultabb megoldás. A krumplisaláta szebben mutat, ha karikázzuk a krumpliszeleteket. Ne túl vékonyra, mert könnyen törik a végleges összekavaráskor! A tojásfehérjét ehhez is hozzáadhatjuk. Ezt a salátát megcsinálhatod úgy is, hogy a főtt tojást kihagyod a tejfölös keverékből.


Kapros kukoricasaláta.
Más saláták is készíthetők ezzel a tejfölös masszával. Csináltam már főtt fehérbab, tarkabab, morzsolt főtt kukorica, valamint főtt tojás, és ezek különböző kombinációiból is.  Ezek már fantáziádra vannak bízva. A kukoricasalátába kaprot, a tojássalátába hagymát, és petrezselyem zöldet, a tarkababsalátába hagymát, és csombort (borsikafű) is tettem. Vendégeknek, de akár saját magadnak is lekészítheted. Kímélő, de mégis laktató étel bármelyik. Egyik sem okoz gyomorbántalmakat, így akár késői vacsora utáni nasinak is megfelelnek. Jobban, mint egy chips, vagy ropi.
Első díjazott salátáim egyike. Rigósaláta. Mottó: répa, retek, mogyoró. Fiam osztálya kért fel egy különleges saláta receptjének megírására. Attól kezdve három évig ők nyertek. 
Csilis, citromos, fehérbabsaláta, tojással. Pikáns, különleges, ázsiai ízeket sikerült varázsolnom bele.
Tojássaláta húsvéti tojásból. Erre használtam a locsolkodás "eredményét."





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése