2014. július 20., vasárnap

Süssünk-süssünk valamit.

Például tepsiben. A cikket csak azoknak ajánlom, akik sütővel rendelkeznek. Most ugyanis nem a serpenyőben történő sütkérezésről lesz szó. Tepsiben sütünk. Ha így teszünk, akkor a sütni kívánt húst, vagy zöldséget minden oldalról éri a hő. Süthetünk alacsony, magasabb hőfokon, alsó, felső sütéssel, vagy mindkettővel egyszerre. 



Nem akarok leragadni az elméletnél, hanem néhány gyakorlati példát mutatok be, mert ennek fogjátok hasznát venni.
A legegyszerűbb, ha a kolbásszal, hurkával kezdek, amit szinte minden hentesnél, áruházban be tudtok szerezni. Nem kell más hozzá, csak egy tepsi, amibe belefektetitek a disznóságokat, és pici vizet alátéve, a sütőbe dugjátok. Nem az előmelegítettbe, mert jobb, ha a sütővel együtt melegszik a cucc. Figyeljetek rá, mert ha már kezd megsülni, könnyen repednek! Nem árt már a sütés előtt megszurkálni a kolbászt, és a hurkát. A belőlük kisült zsír sem megy pocsékba, mert  reggelire, vacsorára kitűnő! Ez minden pecsenyezsírra vonatkozik. Nem csak a kolbászzsír, hanem más fokhagymás sült zsírok is kitűnőek.
Pácolt malacsült.
A húsokat legtöbbször  felkészítjük a sütésre. Általában, nem a szárazabb, (karaj, comb) hanem a szaftosabb (zsírosabb) húsfajtákat sütjük tepsiben. Sertésből a tarja, oldalas, csülök, császár, stb. Elég, ha csak megsózzuk, de legtöbbször fokhagymával, esetleg más fűszerekkel bolondítjuk meg az ízüket. A legegyszerűbb, ha megtűzdeljük fokhagymával, majd megsózzuk, borsozzuk, és kívülről jól beledörzsöljük.
Rozmaringos sült csülök.
Nagyon jót tesz a húsoknak, ha kapnak egy kis fűszeres ízt különféle zöld fűszerektől. (kakukkfű, rozmaring) Elég a sültek mellé tenni, és a sütőben átjárja az ízük illatuk.

Sokszor egy nappal, vagy többel a sütés előtt, bepácoljuk a húsokat. Ez történhet kész, előre kevert fűszeres száraz, vagy nedves páccal, de magunk is keverhetünk páclét. Ezekre a legvégén visszatérek. 
Pulyka tűzdelése fokhagymával.
A szárnyasokat is süthetjük tepsiben. A csirke, és a pulyka szárny, comb, mind kitűnő szaftos sült, gyorsan kész, így népszerű ételek. A pulyka combját, és a szárnyát szintén tűzdelhetjük, a csirkét elég külsőleg fűszerezni, pácolni.
Nagyon ízletes ételt kapunk, ha a húsoknak megágyazunk valamivel, és zöldség, vagy krumpliágyon sütjük meg őket. Ezt abban az esetben tudjuk megtenni, ha nem nagy darab húsokat sütünk ilyen módon. Ehhez az eljáráshoz némi rutin szükséges, hiszen ki kell kell tapasztalni, minek mennyi idő szükséges, és azonos sütési idejű alapanyagokat süthetünk egyszerre. 
Oldalas, és császárszalonna pácolva,
 hagymás, zöldséges krumpliágyon.
Legtöbb esetben, annak ellenére, hogy sütőben (zárt térben) sütünk, tanácsos még lefóliázni a tepsit alufóliával. Ez a sütés első szakaszában segíti a húsbelső sütését, elzárva a kipárolgást, így az ízek is egymásba érnek. A különféle fűszerek, a húsból kifőtt kitűnő húslé mind keverednek, és egy csodás ízkavalkád marad a végére. A sütés második részében a fóliát levesszük, és felső sütésre kapcsolva, a hús tetejét, bőrét pirítjuk. Ezzel nem csak a látvány nő az aranyló kéreggel, hanem a ropogós bőr külön élmény a fogyasztása során.
Pulykacomb pácolása kevert páclével.
Megígértem, hogy visszatérek a pácokra. A különféle fűszerek többsége oldódik zsiradékban, így tanácsos étolajban keverni őket. Az olaj, amellett, hogy jó hordozó, valamint oldószer is, segíti a fűszerek egyenletes eloszlását a húsokon. A legegyszerűbb pác, ha sót, őrölt borsot, őrölt piros paprikát, zúzott fokhagymát keverünk el olajjal, ezt keveset állni hagyjuk, majd a húsra kenjük, és beledolgozzuk.
Jöhet a cica, megsült a pulyka.
Az így kezelt húsokat tálba tesszük, a  megmaradt páclevet is rá öntjük, majd lefóliázva hűtőbe tesszük. Legalább egy éjszakára állni hagyjuk, de minél tovább pácolunk, annál ízletesebb lesz a hús. A pácolás bonyolultabb formája, ha injekciós tűvel beoltjuk a húsba a fűszeres olajat.  Pácolhatunk aprított zöld fűszerekkel, előre gyártott tasakos fűszerkeverékekkel, de ismert szószokkal is. 

Kétféle szószt mutatok be, melyek egyenként 1,5 kg. csirkéhez elegendőek:


Csirkeszárny salsával.
Salsa sósz:
2 db. hámozott paradicsom,
1 kk. őrölt csili,
3 gerezd fokhagyma,
1 kk. só,
2 ek. olíva, vagy napraforgó olaj,
1 tk. morzsolt oregánó.

Pesto szósz:
Kisebb csokor bazsalikom, és petrezselyem levél,
3 gerezd fokhagyma,
1 kk. só,
2 ek. napraforgó, vagy olíva olaj.


És most jöjjön néhány tepsis étel, és a képek alatt rövid ismertetőt is olvashattok.


Salsával pácolt csirkeszárny.
Pestoval pácolt csirkeszárny.
Rozmaringos csülök, lecsós krumplival.
és a lecsós krumpli a rozmaringos csülökhöz.
császárszalonna sütés előtt....
...és sütés után.


Sült császárszalonna, a tepsis körettel tálalva. A szülinapomon készült.

Remélem, a látottak alapján kedvet kaptatok a sütkérezéshez! Próbálkozzatok, és ha valami nem világos, írjatok. Minden kérdésre igyekszek választ adni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése