2015. január 23., péntek

Változatos pirított csirkemájak


A hétvégén pirított csirkemájat csináltam zöldborsóval, és eszembe jutott, hogy erre is kíváncsiak lehetnek a kezdők, a főzni szerető diákok. A máj az egyik legkönnyebben elkészíthető alapanyag, csak egy fontos szabályt kell betartani. Sütés közben nem szabad megsózni, csak közvetlen tálalás előtt! Ha ezt megfogadod, dombon a tanya. 

A májat rendkívül sokoldalúan készíthetjük el, hiszen a közkedvelt pirított májat csinálhatjuk lecsósan, hagymásan, fokhagymásan, és zöldborsóval, de még tejföllel is. Természetes, hogy az íráshoz recept is jár, de úgy gondolom, örülnétek, ha a pirított máj nem csak egy elkészítési módját írnám le.
Mindennek az alapja a csirkemáj, amit kimérve, és fagyasztva is lehet kapni fél kilós csomagban. Érdekes, hogy a fagyasztott többnyire olcsóbb is, sőt néha akciósan, leárazva is kapható. Ezt akkor szokták csinálni a nagyobb áruházak, ha közeleg a lejárati idő, és nagyobb mennyiséget dobnak piacra. A lejárt termékeket kötelességük kivonni a forgalomból, de azért érdemes megnézni a szavatossági dátumot. Ha fagyasztott májat használunk, előtte meleg vízben olvasszátok ki, majd öblítsétek át.
Ezután jöjjön a beharangozott recept, először a zöldborsós pirított májé, amit néhányan Budapest módra készített csirkemájként is ismernek.

Hozzávalók:



1/2 kg. csirkemáj,
1 nagy fej hagyma,
2-3 gerezd fokhagyma,
1 doboz zöldborsókonzerv, vagy fagyasztott zöldborsó,
őrölt bors,
só,
kevés étolaj.

A hagymát apróra vágjuk, majd kevés olajon megfonnyasztjuk. Egy idő után hozzáadjuk a kés lapjával megnyomott fokhagymát, majd a megmosott, megtisztított, darabokra vágott csirkemájat. Addig pirítjuk, míg megnyomva nem rózsaszín a belőle szivárgó lé. Ekkor hozzáadjuk a konzerv, dobozos zöldborsót levével együtt, vagy egy jó marék fagyasztott zöldborsót. Ha száraznak tartjuk, pótoljuk a levét. Frissen őrölt borsot adunk hozzá, sózni csak a tálaláskor szabad! A közben elkészített krumplipürével, vagy főtt rizzsel tálaljuk.


A Budapest módra ebben az esetben azt jelenti, hogy 1958-ban, a Magyar szakács válogatott óriási sikert aratott a Brüsszelben tartott világkiállításon, a bélszín Budapest módra fantázianevű receptjével melyben a bélszín szeltre, pörköltszafttal dúsított zöldborsós, libamájas ragut tálaltak. Ez az elnevezés később ráragadt a csirkemájas, zöldborsós ételekre is.



 És ígértem még egy receptet, ami családom egyik kedvence. Ez pedig a lecsós csirkemáj, amit megint több módon lehet elkészíteni. Akár úgy, hogy lecsó alapon sütőtálban karikázott krumplira, hagymára, paprikára, paradicsomra helyezzük a májat, majd megfűszerezzük, és fólia alatt megsütjük,  (ebben az esetben a máj alatti lecsót sózhatjuk, de a májat csak a sütés után!) vagy választható másik megoldásként a serpenyőben történő sütés, amihez ízlésünk szerint köretet készíthetünk.




Hozzávalók 8 személyre:


1 kg. fagyasztott csirkemáj
1/2 kg. lecsópaprika
3 nagyobb paradicsom
3 fej hagyma
5 gerezd fokhagyma
kevés zsír
csipet őrölt bors
kevés só

A fagyasztott csirkemájat kiolvasszuk, majd átöblítjük.
A hagymát, a paprikát, paradicsomot felszeleteljük, a fokhagymát apróra vágjuk.
A hagymát és a fokhagymát, kevés zsíron megdinszteljük.
Beletesszük a paradicsomot, kicsit később a paprikát, megszórjuk őrölt borssal. Fedő alatt kicsit pároljuk, majd hozzátesszük a májat is. (ha szükséges, vágjuk szét a nagyobb darabokat)
Addig főzzük fedő alatt, míg meg nem puhul a máj. 
A legvégén megsózzuk.


Ízlés szerint, tehetünk bele csípős paprikát is, vagy tálalásnál tegyünk mellé. Bármilyen körettel tálalhatjuk. Sült, főtt burgonyát, pürét, vagy rizst adhatunk mellé.



Mindkét recept alapján gyors, finom, olcsó étel készíthető. Ha serpenyőben készítjük, akkor rövidebb idő szükséges hozzá, viszont be kell kalkulálni a köretre fordított időt is. Ha még egyszerűbben akarjátok csinálni, elég a hagyma is hozzá alapként, és még gyorsabban finom ételt készíthettek!

És ne felejtsétek: sózni csak a végén szabad, mert a máj megkeményedhet!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése