2014. április 28., hétfő

Tészta, és ragu... bolognai spagetti.




A legegyszerűbb ételek közé tartoznak a különféle főtt száraztészták valamilyen ízesítéssel, mártással, jobb esetben valamilyen raguval tálalva. 
A tészták főzése minden esetben bő, forró, sós vízben történik. Lehet a vízbe tenni kevés étolajat is, vagy só helyett ételízesítőt használni. Ha hideg vízben kezdünk a főzéséhez, akkor ragacsos, mázgás marad, a belőle kifőtt keményítő miatt.

A világ egyik legismertebb tésztás étele a bolognai spagetti, ami a II. Világháborúig nem is létezett. Az amerikai hadi menzán készítették először leleményes szakácsok a spagetti, és a darált húsból, olaszos fűszerezéssel készített ragu összekeverésével. Szerencsére azóta az egész világon elterjedt, és egyik legkedveltebb olaszos tésztaétel lett. Sokan keverik, a másik neves Olasz kajával, a milánói makarónival.
Lényeges a különbség! Az eredeti bolognai ragu darált húst, kevés reszelt sárgarépát, zellert, tartalmaz, és a hagyományok szerint friss tagliatelle (hosszú metélt) tésztán van tálalva.
A milánói, gomba, sonka, alapanyagokból készül, kifőtt makarónira halmozva. Mindkét étel közös jellemzője a bazsalikommal, oregánóval fűszerezett paradicsomszósz, valamint a tálaláskor ráreszelt parmigiano sajt. Készíthetsz hibrid ételt is, ha a darált húshoz használsz gombát, sonkát, de ezt akkor bolánói spagaróninak nevezd el.
Legegyszerűbben darált húsból, és a készen kapható bolognai fixből készítheted el, de kis gyakorlattal megcsinálhatod friss alapanyagokból is. Megnézheted a tasakos fix hátoldalán is mi kell hozzá, de a könnyebbség kedvéért leírom.


Hozzávalók 8 személyre:
500 g. darált sertés, és marhahús keveréke, (lehet pulyka is)
500 g. paradicsom, vagy 1 doboz paradicsompüré (1/2 liter)
1 cs. spagetti, vagy tagliatelle tészta (500 g.)
1 nagy fej hagyma,
néhány gerezd fokhagyma,
1 db. sárgarépa lereszelve,

1 szál szárzeller, (ha ez nincs 1/4 zellergumó lereszelve)
1 dl. száraz fehérbor,
só, bors, friss, vagy 
szárított bazsalikom, 
oregánó, petrezselyem zöld,
kevés olíva olaj, a raguhoz,
250 g. parmezán jellegű sajt reszelve.

A nagyon apróra vágott hagymát, széttört fokhagymát, a reszelt sárgarépát, a reszelt zellert, kevés olíva olajon megpároljuk. Ha halványító zellert használunk, azt később, a paradicsommal együtt adjuk hozzá.
A darált húst hozzátéve, kicsit tovább pirítjuk addig, hogy a hús elveszítse rózsaszín színét. Felöntjük borral.  Ezután adhatjuk bele a paradicsomot, vagy sűrített paradicsomot. Ha friss paradicsomot használunk, mártsuk forró vízbe, majd húzzuk le a héját.
Sózzuk, borsozzuk, majd  fedő alatt pároljuk. Kb. 20 perc alatt elkészül. Mikor már majdnem kész, adjuk hozzá a zöld fűszereket, és forgassuk át. Ha szárított fűszereket használunk, kicsit korábban tegyük hozzá.
Addig forró, sós, vagy ételízesítős vízben megfőzzük a spagettit, majd a kész ragut, a kifőtt tésztára halmozva, a tetejét reszelt sajttal megszórva tálaljuk. 


Hagyományos bolognai, alkalmi tálalással.

Bármilyen, reszelhető félkemény sajt jó a tetejére, így trapista is. A mennyiség egy kisebb vendégsereg ellátására elegendő, de mivel könnyen tárolható, akár több napra is elláthatod magad, finom bolognai spagettivel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése