2014. október 17., péntek

Piskóta. Érdemes megtanulni egy életre.



Ha szerencséd volt, már kisgyerek korodban be lettél vonva a piskóta készítésébe. Nézhetted, amikor a Nagyi, vagy Anya verte a habot, keverte a sárgáját, és a végén akár le is nyalhattad a fakanalat. És amikor megsült a finom süti, Te ehetted meg az első falatot, vagy ha azt nem, a széleit megigazítva, a maradékot. A piskóta a legtöbb sütik alapja, de önmagában, vagy krémesen is nagyon finom. Könnyű elrontani, de ha jól csinálod, örök életre megtanulod, és nem fogod elfelejteni a receptet. Ez is olyan, mint a biciklizés! Először nehéz, és utána megy minden, mint a karikacsapás.


Lássunk neki! Lényeges dolog, hogy mérd fel, mit akarsz csinálni a piskótából, és mennyit. Ehhez tudod igazítani a hozzávalók mennyiségét. Fontos! A három fő alapanyagból, a tojásból, a lisztből, és a cukorból ugyanannyira van szükséged! Nem súlyarányosan, hanem 1 tojáshoz, 1 kanál cukor, és 1 kanál liszt kell. A lisztből púpos kanál, a cukorral ne bánj annyira bőkezűen, abból elég a csapott kanálnyi is. Ha súlyra szeretnéd kimérni, akkor 8 tojáshoz 160 g. cukor, és 160 g. liszt, 1 csomag sütőpor. 




Nálunk a legnépszerűbb, és egyben a leglátványosabb, a márványos, meggyes piskóta, amit nyugodtan az asztalodra tehetsz, ha el akarod kápráztatni vendégeidet.



Hozzávalók 8 főre, illetve egy 40 x 25 centis tepsire:

8 db tojás
8 kanál kristálycukor
8 kanál liszt
1 csomag sütőpor
1 üveg meggybefőtt
70 g. darált dió
2 kanál kakaópor
1 kevés porcukor


A tojás szétválasztásával kezdünk. A fehérjét felverjük a cukorral, majd ebbe óvatosan belekeverjük a tojás sárgáját és a sütőporral elkevert lisztet. A tészta megvan. 
A sütőtálat, vagy tepsit kivajazzuk! (40 x 25 centis tepsit használok.) Az összekavart piskótaalapot kettéválasztjuk, egy kisebb és egy nagyobb részre. A kisebbe kakaóport keverünk. A tepsiben elosztjuk a világos és a sötét töltelékeket. Kicsit megszórjuk darált dióval, majd megmárványozzuk. Ezt úgy a legegyszerűbb, hogy villával, vagy kanál nyelével összehúzzuk a rétegeket, vízszintesen, függőlegesen.
Ha ezzel is megvagy, akkor jöhet a meggyszórás. Ha lisztben megforgatod a meggyet, akkor nem süllyed le a süti aljára.
Ha mindennel megvagy, mehet az előmelegített  sütőbe, úgy 30 percre. Nem árt elvégezni a tűpróbát sem. Ha a beleszúrt tű (fogpiszkáló) a kihúzás után nem ragacsos, kész a piskóta.
Most, hogy mindent kitárgyaltunk, már csak szeletelni kell a sütit és megszórni porcukorral.



Gyakorlott piskótafanok el tudják készíteni sütőpor nélkül is. Ebben az esetben a fehérjét fel kell verni a cukorral együtt, de nem keményre, és a sárgáját habosra kavarni, majd óvatosan összeforgatni őket, és elkeverni a liszttel, amit apránként adagolunk hozzá. Ha ebben az esetben összeesik a piskótánk, akkor túl keményre vertük a fehérjét. Maradjatok inkább a biztos sikert adó előző leírásnál! Ha tortát szeretnétek csinálni, akkor egy 23 centis tortaformához, elég 6 tojást kikavarni a leírtak szerint. 
A masszát ízesíteni is lehet. Vaníliával, vagy aromával, reszelt citrom, esetleg narancs héjával, rummal, vagy másokkal.
Ha tortát akarsz csinálni piskótából, elég  középen elvágni, és a közepét krémmel megtölteni. 
Már csak jó étvágyat kell kívánni hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése