2014. április 8., kedd

Induljunk az alapoktól.

Kezdjünk hozzá! Rég tapasztalom, hogy egy fiatalnak, ha magára van utalva, három lehetősége van kajálásra. Van a menza, ami vagy elviselhető, vagy kevésbé, kinek - kinek pénztárcája bőségétől függően gyorskajálda, esetleg olcsóbb, vagy nívósabb étterem, vagy hazaviszed, és elkészíted magad. Ez utóbbi lehet hideg, vagy ha megvan hozzá az amibe elkészítsd, és szerzel egy kis szakértelmet, akkor főzöl magadnak, esetleg lakótársaidnak, barátaidnak valami finomat.
Ebben próbálok segíteni a jövőben. 
Először nézzünk körül a konyhában. Amire feltétlenül szükséged van, még akkor is, ha nem akarsz komplikált ételeket készíteni, edények, kések, tányérok, evőeszközök. Döntsd el, többet akarsz-e a teánál, és a rántottánál, de akkor se vidd túlzásba a bevásárlást. Ha esetleg albérletben laksz, többed magaddal, osszátok el egymás közt, ki mit hoz a konyhába. 
Akár egyedül, akár többen vagytok szükséged van: serpenyőre, (lehetőleg teflonos, mert azzal kevesebb a bajod, és biztonságosabb is, kisebb méretű fazékra, lábosra, egy kisebb méretű, de éles hámozó késre, egy kicsivel nagyobb univerzális késre, vágódeszkára, fakanálla, néhány műanyag tálra, tálcára, tányérra, evőeszközökre. Ne félj tanácsot, segítséget kérni tapasztaltabbaktól.
Ha vendégek jönnek, kérj kölcsön barátaidtól, és ne felejtkezz róla, hogy néha nekik is jól eshet segítséged. Feltétlenül szükséged van valamilyen főző, sütő eszközre, amin az ételt meg is tudod melegíteni. Jó a gáz, villanytűzhely, de viszonylag olcsón kapható indukciós főzőlap, ami pár személy részére tökéletesen megfelel, de ha ezen főzöl, az edényeidet is így kell válogatnod. Az indukciós főzőlap praktikus, gyors, de csak acél edények használhatók rajta. 
Ez nem mondható el a mikróról, mert abban csak műanyag, hőálló üveg, esetleg cserép edényekkel boldogulsz. A mikró nem csak melegítésre, hanem sütésre, főzésre is alkalmas, de ez már valamivel nagyobb gyakorlatot igényel, így csak haladóknak ajánlom. Ha van gáz, vagy villanytűzhely a konyhában, akkor valószínű sütője is van, így tudsz sütni, grillezni. Ehhez tepsire, fém, kerámia, vagy hőálló üveg sütőtálra van szükséged, és akkor már tied a pálya. 
Kellenek még konyhai eszközök, amik az ételek előkészítéséhez, és a főzés lebonyolításához szükségesek. Szűrő, habverő, húsvilla, húsfordító, konyharuha, és nem árt egy megfelelően hőálló sütőkesztyű sem.
A későbbiekben receptekkel is el foglak látni benneteket, de nézzük még mire van szükség. Fűszerekre. Ezek közül is a legszükségesebbek: Só, cukor, őrölt bors, köménymag, őrölt pirospaprika, elengedhetetlen egy kezdő konyhából. Különféle szárított zöld fűszerekkel is kísérletezhettek.
A petrezselyem zöld kitűnő levesekbe, a kapor, salátákba, mártásokhoz, a bazsalikom, oregánó olaszos ételekhez, rozmaring, kakukkfű sültekhez. Ezeket a zöld fűszereket lehet kapni cserépben, ami a konyhaablakban még díszként is szolgál, de tapasztalataim szerint, ezek gyorsan kimúlnak, így inkább a szárított, morzsolt formájukat ajánlom. A komplex ételízesítőket a bennük található nátrium glutamát miatt nem javaslom, mert az nem ízesít, hanem stimulálja ízlelőbimbóinkat, és csak étvágyfokozó hatása van. 
Ennyit tehát az alapokról, és legközelebb már el is indulhatunk kalandozni a konyhában. 
to be continued...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése