2014. október 7., kedd

Rakott krumpli.



Ez az az étel, amit szerintem mindenki szeret.
Nem is lehet ellenállni annak az ízkavalkádnak, amit a rakott krumpli nyújt a tányéron. Minden íz benne van. A krumpli pedig ezen ízek gyűjtőhelye. Tudtátok, ha valamit kicsit elsóztok, (pl. egy levest) egy szem krumplival csodát lehet művelni? A krumpli magába gyűjti, és meg is tartja a sót, így a krumplis ételeket jobban is kell sózni a többinél. A rakott krumpli elsősorban téli, tavaszi étel. Ennek az az oka, hogy a hozzávaló elengedhetetlen füstölt szalámi disznótoros finomság. Szerencsére az év minden szakában kapható a hentesnél, így gyakorlatilag bármikor neki lehet ugrani a rakott krumplinak. Nem tudod elrontani! Akkor biztosan nem, ha a könnyebb megoldást választod, és előfőzöd a krumplit. Nem is ajánlom, hogy nyers krumpliból próbáld elkészíteni, mert rizikós, hogy mire minden kész, a krumpli még kemény marad.
Kezdjünk hozzá!


Hozzávalók 8 főre:

2 kg burgonya héjában megfőzve, meghámozva és felszeletelve
10 db főtt tojás
1 pár házikolbász szeletelve
3 db friss tojás
2 evőkanál liszt
1 pohár tejföl, vagy főzőtejszín
kevés vaj, vagy zsír
ízlés szerint só, és őrölt bors.



A krumplit héjában, sós vízben megfőzzük, a tojást keményre főzzük, kihűtjük, mindkettőt meghámozzuk.
Az összes hozzávalót felszeleteljük, és zsírral, vagy vajjal kikent tepsibe, vagy sütőtálba sorjázzuk. Krumplival kezdünk, majd kolbász, illetve tojásszeleteket rakunk bele.
A tejfölből, vagy főzőtejszínből, a felvert tojásból, és a lisztből mártást készítünk, és igyekszünk minél habosabbra felverni.

A mártásból öntünk a rétegzett tojásra, majd rakunk rá egy újabb réteg krumplit, amire a maradék mártást is ráöntjük. Mivel a kolbász sós, füstös ízű, vigyázzunk a fűszerezéssel! Borsot viszont feltétlenül őröljünk a tetejére.
Alufóliával leborítva, előmelegített sütőbe tesszük, Rövid sütés után elkészül az étel, hiszen minden előfőzötten került a sütőbe. Ha sikerül jól felverni a tejszínes, tojásos mártást, habos, gyönyörű réteg keletkezik ételünk tetején. A sütés végén, a fóliát levéve, kicsit pirítsunk rá! A fólia levétele után sajtot is reszelhetünk a tetejére.
Várjuk meg míg hűl egy kicsit, mert akkor könnyebb szeletelni!





Mondtam, hogy egyszerű! Ez is azon ételek közé tartozik, ami újramelegítve tán még finomabb. Ha marad belőle egy újabb étkezésre!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése