A nyár számomra a saláták ideje. Amellett, hogy rendkívül egészségesek, könnyen, gyorsan összedobhatók, finomak, a rengeteg rost miatt laktatóak, kevés kalóriával bírnak. Nyáron, amikor jönnek a szezonális zöldségek, szinte mindenből készíthetünk salátát. Ne tévesszük össze a savanyúságokkal! Ez utóbbiakat szintén zöldségekből csináljuk, de tartósítjuk őket a szűkösebb, téli, kora tavaszi időkre. A saláták mások. Egyszerre akkora mennyiséget keverünk ki belőlük, ami azonnali fogyasztásra elég, mert nincs értelme tárolni. Kitűnőek nyári grillezések mellé, és állítom, néhány jó salátával óriási sikert lehet aratni a haverok közt. A saláták készítésére nincs általános recept. Minden a hozzávalókon múlik, és úgy kell beállítani ízét, hogy a benne lévő zöldségek, fűszerek, az ízesítés, harmonikus egységet alkossanak. Az ízesítésre leggyakrabban nem karakteres ízű összetevőket alkalmazok. Legritkábban használom az ételecetet! Csak akkor, ha nagyobb mennyiségű salátát készítek! Minden más esetben alma, fehér, vagy vörösbor ecetet, balzsamecetet, ritkábban tárkonyecetet, és más ízesített eceteket. Minden esetben ajánlom, kóstoljátok meg félig kész műveteket. Akkor még van lehetőség módosítani rajtuk! Hozzátenni igen, elvenni belőlük, nem! Ha valamit eltúlzottnak találtok, lehet ellensúlyozni. A sót cukorral, és fordítva, az ecetet olívával, és ha túl töménynek találod, még mindig tölthetsz hozzá vizet, vagy bort. Ez utóbbit bátran ajánlom! Én nagyon sok salátához használok fehér, és rozé bort. Vöröset nem, mert túl savas, és nem illik az összhangba. A hozzáadott zöld fűszerek is nagyon változatosak. Szívesen használom a kapor, a bazsalikom, a petrezselyem, az oregánó, a menta friss leveleit, és ezek különféle kombinációját ízesítésre. Úgy érzem, legjobban, néhány példa bemutatásával tudom illusztrálni változatos salátáimat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése