2014. szeptember 28., vasárnap

Muffin, az egyik legváltozatosabb süti.

Ha muffint látunk, csak formájában hasonlít egy másik muffinra. Ez a spéci muffinformának köszönhető, ami nem drága dolog. 
Egy kitűnő, teflonos 12 db.-os sütőforma 1000 Ft. alatti áron megvásárolható. Ezen kívül már csak egy jó receptre van szükség, meg fantáziára. Fantáziára azért, hogy az alapreceptet hogyan teheted változatossá. Rengeteg, akár furcsának tűnő alapanyaggal turbózhatod fel ezt a kedvelt sütit. Ha vendégül látod barátaidat, ezt is szolgálhatsz fel nekik. Akár többfélét is, mert míg sül az egyik adag, kikeverheted a másikat. Ha követed a leírt receptet, biztos a siker!


Hozzávalók 12 db. muffinhoz:

100 g. vaj,
150 g. cukor,
2 ek. kakaó, (ha fehér muffint készítünk elhagyjuk)
3 tojás,
180 g. liszt, 
1/2 cs. sütőpor,
1/2 cs. vaníliás cukor, 
tetejére csokidarabok.


A lágy vajat összekeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, majd a tojásokat is hozzáadva, mixerrel simára keverjük. A sütőporral kevert lisztet apránként hozzáadva (ha kakaót is adunk a tésztához, akkor azzal együtt) csomómentesre keverjük. Ha valamilyen más anyagot is szeretnénk hozzáadni, azt is belekeverjük. A homogén tésztát, egyenlő mennyiségű adagokban elosztjuk a papírformákban. A tetejüket díszíthetjük apró csokidarabokkal, de mással is.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Nem árt elvégezni a tűpróbát sem. Ezzel tudjuk ellenőrizni, valóban megsült-e a süti. Ha beleszúrsz egy tűt, vagy akár fogpiszkálót a muffinba, és kihúzva nem ragacsos, akkor lehet tálalni.

Az pedig, hogy mit raksz muffinodba rád bízom, de azért hozok néhány példát.


Kakaós muffin csokidarabokkal.



Az alaprecepthez 2 evőkanál kakaópor került, és étcsokoládé darabokkal lett díszítve.


Pudinggal töltött csokoládés muffin.


Ebben az esetben is az alaprecept lett használva.  1 tasak csokoládés pudingport, a használati utasítás szerint felfőzünk, majd a papírformákba osztásnál először kevesebb masszát, majd 1 kiskanálnyi pudingot, és a maradék masszát elosszuk a formákban egyenlően. A tetejét csokidarabokkal díszítjük.

Francia drazsés muffin.


Ugyanúgy készül, mint az elsőként leírt csokis muffin, de a csokidarabok helyett francia drazséval lett díszítve.

Kókuszos, fehér csokis muffin.


A kakaópor helyett kókuszreszelék került a masszába 4 evőkanállal, valamint kevés citromlé, a teteje fehér csokoládé darabokkal lett díszítve.

Maradék csokoládényúl, csokitojás, vagy csokimikulás is használható a muffinba.


Muffin, apró csokitojásokkal töltve.


Az alaprecepthez darált dió lett keverve, és egy egy kisebb csokitojással lett töltve.

Narancsos, diós muffin.


Az alaptésztába narancshéj lett reszelve, és fél dióval, valamint egy gerezd naranccsal lett töltve. A tetejére darabolt csoki nyuszi került. Cukor helyett szorbit lett használva hozzá.

Csokinyulas muffin.


Tej, és étcsokis csokinyúl darabokkal készült, a tetejére is csokidarabok kerültek.


Mint a fenti példákon látszik, ez a recept is igen sokoldalú. Ez csak néhány variációja a muffinnak, és Rád van bízva, miket találsz még ki. 
Tehát muffinra fel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése