Ki ne ismerné. Szerintem kevés olyan ember van hazánkban, aki ne evett volna még almás pitét (almás kocka) Egyik legnépszerűbb süti, és egyszerű az elkészítése is. Már leírtam a muffin sütésének módját, de ez sem sokkal bonyolultabb. Következő írásomban egy piskótával jelentkezek, mert az is rendkívül népszerű süti. De térjünk vissza az almás pitéhez, és nézzük mi kell hozzá.
A tésztához: 400 g. liszt,
1 kocka margarin (250 g.)
1 dl. tejföl, 2 dl. tej,
50 g. élesztő,
1 tojás sárgája, csipet só.
A töltelékhez: 10 alma,
1 mokkáskanál fahéj,
4 ek. kristálycukor,
2 ek. zsemlemorzsa.
A kenéshez, 1 tojás sárgája.
Meglangyosítjuk a tejet, majd élesztőt morzsolunk bele, pici cukrot adunk hozzá, és várjuk, hogy felfusson. A lisztet, a margarinnal eldörzsöljük, majd az élesztős tejjel, csipet sóval, és a tojássárgájával jól összedolgozzuk. 1 óráig pihen a tészta, szépen lefedve, konyharuha alatt. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, majd rendesen kinyomkodjuk. Fahéj, cukor, és zsemlemorzsa kerül hozzá. A tészta felét, kinyújtva tepsibe tesszük, ráborítjuk az almás keveréket, majd a maradék tésztát is kinyújtva befedjük a tölteléket. Felvert tojássárgájával megkenve, villával megszurkálva mehet az előmelegített sütőbe.
Mindenki, saját sütőjének bejáratott, kitapasztalt módszere szerint süsse. Nálam, kb. 30 percig, 200C. körüli hőmérsékleten sült meg. Tapasztalataim szerint, a meghűlt sütiket könnyebb szépen darabolni, de ki tudja ilyenkor kivárni. A friss süti fahéjas, csodás illatának, nem lehet ellenállni. Ha elolvastátok a receptet, és ha eljutottatok idáig biztosan meg is tettétek, rájöttetek, valóban nem bonyolult a recept. Egy ZH-nál biztosan könnyebb. Ráadásul serkenti az agyat, és jól is laktok vele. Azért óvatosan, mert kalória, és szénhidrát van benne bőven!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése