2014. október 4., szombat

Almás pite.



Ki ne ismerné. Szerintem kevés olyan ember van hazánkban, aki ne evett volna még almás pitét (almás kocka) Egyik legnépszerűbb süti, és egyszerű az elkészítése is. Már leírtam a muffin sütésének módját, de ez sem sokkal bonyolultabb. Következő írásomban egy piskótával jelentkezek, mert az is rendkívül népszerű süti. De térjünk vissza az almás pitéhez, és nézzük mi kell hozzá.


A tésztához: 400 g. liszt,
1 kocka margarin (250 g.)
1 dl. tejföl, 2 dl. tej, 
50 g. élesztő, 
1 tojás sárgája, csipet só.
A töltelékhez: 10 alma,
1 mokkáskanál fahéj,
4 ek. kristálycukor, 
2 ek. zsemlemorzsa.
A kenéshez, 1 tojás sárgája.


Meglangyosítjuk a tejet, majd  élesztőt morzsolunk bele, pici cukrot adunk hozzá, és várjuk, hogy felfusson. A lisztet, a margarinnal eldörzsöljük, majd az élesztős tejjel, csipet sóval, és a tojássárgájával jól összedolgozzuk. 1 óráig pihen a tészta, szépen lefedve, konyharuha alatt. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, majd rendesen kinyomkodjuk. Fahéj, cukor, és zsemlemorzsa kerül hozzá. A tészta felét, kinyújtva tepsibe tesszük, ráborítjuk az almás keveréket, majd a maradék tésztát is kinyújtva befedjük a tölteléket. Felvert tojássárgájával megkenve, villával megszurkálva mehet az előmelegített sütőbe. 
Mindenki, saját sütőjének bejáratott, kitapasztalt módszere szerint süsse. Nálam, kb. 30 percig, 200C. körüli hőmérsékleten sült meg. Tapasztalataim szerint, a meghűlt sütiket könnyebb szépen darabolni, de ki tudja ilyenkor kivárni. A friss süti fahéjas, csodás illatának, nem lehet ellenállni. 

Ha elolvastátok a receptet, és ha eljutottatok idáig biztosan meg is tettétek, rájöttetek, valóban nem bonyolult a recept. Egy ZH-nál biztosan könnyebb. Ráadásul serkenti az agyat, és jól is laktok vele. Azért óvatosan, mert kalória, és szénhidrát van benne bőven!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése