2014. október 5., vasárnap

Meggyes lepény



Legutóbbi receptem leírásakor azt ígértem, legközelebb piskótával jelentkezek. Nem így történt, mert ez készült ma a konyhában, és még szinte meleg a süti. 
Úgy döntöttem ugrok egyet, és a mai meggyes lepénnyel folytatom az egyszerű, de nagyszerű sütik sorát. A piskóta is sorra kerül, és már annyit elárulok, az is meggyes, és diós lesz. A mai sütihez különösebb technikai háttér nem szükséges, de jó ha van egy kézi mixer, amivel nagyon megkönnyítheted munkádat. Jó a fakanál is, de akkor ne tervezz délutánra más programot, mint a süti készítése!


Hozzávalók:

2 tojás,
15 dkg. cukor,
5 dkg vaj, vagy margarin,
1,5 dl. tej,
1 cs. sütőpor,
1 citrom reszelt héja,
30 dkg. liszt, 
30 dkg. fagyasztott, vagy friss magozott meggy, esetleg más gyümölcs. (lehet konzerv is)

A tojást, a cukrot, és a vajat habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejet, a sütőport, a reszelt citromhéjat, és a lisztet is. Csomómentesre keverjük, majd kivajazott tepsibe, vagy tortaformába simítjuk. Egyenletesen elosztjuk rajta a meggyet, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Sütni nem a legmagasabb hőfokon kell. Én teflonos gyümölcstorta formában készítettem, aminek a kivajazására sincs szükség. Bármilyen gyümölccsel készülhet a süti. Akár aszalt gyümölcsöt is használhatsz hozzá, amit előtte be is lehet áztatni kevés meleg vízbe. A süti tésztájába ne kerüljön víz! Legközelebb kipróbálom diákcsemegével, ami magvak, és aszalt gyümölcsök keveréke. Biztos azzal is jó lesz. Lehet, hogy még ennél is jobb. A citromot, mielőtt lereszeled a héját, jól mosd meg! Minden citrusfélét a hosszú szállítás előtt viaszos gombaölőszerrel kezelnek, kivéve a bio citromot, és narancsot. Ha megsült a süti, megszórhatod a tetejét porcukorral. 
Annyit érdemes várni vele, míg hűl egy kicsit, mert könnyen megégetheti a szádat, ha nincs türelmed!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése