2014. június 5., csütörtök

Friss saláták, a nyár ajándékai.

A nyár számomra a saláták ideje. Amellett, hogy rendkívül egészségesek, könnyen, gyorsan összedobhatók, finomak, a rengeteg rost miatt laktatóak, kevés kalóriával bírnak. Nyáron, amikor jönnek a szezonális zöldségek, szinte mindenből készíthetünk salátát. Ne tévesszük össze a savanyúságokkal! Ez utóbbiakat szintén zöldségekből csináljuk, de tartósítjuk őket a szűkösebb, téli, kora tavaszi időkre. A saláták mások. Egyszerre akkora mennyiséget keverünk ki belőlük, ami azonnali fogyasztásra elég, mert nincs értelme tárolni. Kitűnőek nyári grillezések mellé, és állítom, néhány jó salátával óriási sikert lehet aratni a haverok közt. A saláták készítésére nincs általános recept. Minden a hozzávalókon múlik, és úgy kell beállítani ízét, hogy a benne lévő zöldségek, fűszerek, az ízesítés, harmonikus egységet alkossanak. Az ízesítésre leggyakrabban nem karakteres ízű összetevőket alkalmazok. Legritkábban használom az ételecetet! Csak akkor, ha nagyobb mennyiségű salátát készítek! Minden más esetben alma, fehér, vagy vörösbor ecetet, balzsamecetet, ritkábban tárkonyecetet, és más ízesített eceteket. Minden esetben ajánlom, kóstoljátok meg félig kész műveteket. Akkor még van lehetőség módosítani rajtuk! Hozzátenni igen, elvenni belőlük, nem! Ha valamit eltúlzottnak találtok, lehet ellensúlyozni. A sót cukorral, és fordítva, az ecetet olívával, és ha túl töménynek találod, még mindig tölthetsz hozzá vizet, vagy bort. Ez utóbbit bátran ajánlom! Én nagyon sok salátához használok fehér, és rozé bort. Vöröset nem, mert túl savas, és nem illik az összhangba. A hozzáadott zöld fűszerek is nagyon változatosak. Szívesen használom a kapor, a bazsalikom, a petrezselyem, az oregánó, a menta friss leveleit, és ezek különféle kombinációját ízesítésre. Úgy érzem, legjobban, néhány példa bemutatásával tudom illusztrálni változatos salátáimat. 
Ebben a salátában, minden van, aminek egy salátában lenni kell. Paradicsom, uborka, lila hagyma, paprika. Enyhén sózva, olíva olajjal locsolva, kevés kaporral, borsmentával összeforgatva. 

Egy igazi színes vegyes saláta. Két színű paprika, uborka, újhagyma, kapor, almaecet, só, őrölt bors, zúzott fokhagyma van benne. 

Az alapanyag a paradicsom, mert rajongója vagyok. Nyári almát is vágtam bele, valamint újhagymát. Almaecetet, és kevés olívaolajat töltöttem hozzá. Kicsi só, és friss bazsalikom is került bele. Az alma, nem véletlen, hanem tudatos választás volt. Tapasztalataim szerint, kitűnően magába gyűjti a különféle fűszerek ízeit.

Enyhén csilisre csináltam ezt a salátát. A csili magját kikapartam, így csak az aromája maradt benne. Bazsalikommal, és rozé borral, valamint balzsamecettel készült. Természetesen, ez is enyhén meg lett sózva, mielőtt a többi fűszer rákerült volna.

Hatféle paradicsommal készítettem, kaporral, bazsalikommal, újhagymával, rozé borral, borecettel. Alig sóztam, és kevés fokhagymapor is került hozzá.

A tzatziki is rendkívül népszerű.
Ez a hagyományos Görög saláta, előételként, de akár pirítóssal vacsorára is fogyasztható. Nagyon illik grillezett húsok, saslik mellé is.
3 kígyóuborkát nagy lyukú reszelőn lereszeltem, megsóztam, majd kicsavartam. Tejföl és joghurt keverékét tettem hozzá, 450 grammot. Csinálhatjátok szimplán joghurttal, vagy tejföllel is, de a hazai joghurt nem azonos a Görög sűrűségével. 5 nagy gerezd szétnyomott fokhagyma, apróra vágott kapor, és egy kávéskanál mustár lett még hozzákeverve. Készítettem sopszka jellegű salátát is. Nem az eredetit, mert a kecskesajt helyett trapistát használtam, de készítettem már mozzarellával, és parmezánnal is.
Kaporral, újhagymával, almaecettel, és kevés olíva olajjal készült uborkasaláta. Ha először olajba forgatom a szeletelt uborkát, és csak utána sózom, nem enged annyi levet, mert az olaj, vékony kérget képez rajta, ami nem engedi, hogy elcsorogjon az ubi leve. Sokkal roppanósabb marad!

Újabb uborkasaláta, sok lila újhagymával, kaporral, koriander zölddel, almaecettel mozarellával. Csak enyhén lett sózva!

Ez az ubisali is az előzőekhez hasonló módon készült. Ha nem túl erős, nyugodtan vágjátok bele az újhagyma zöldjét is. Nem fogja elrontani!
Az a kivételes eset, amikor egyszerre három salátával rukkoltam elő. Külön készültek vendégeim ízlése alapján. Mindenki választott kedvére.


Úgy érzem, elég sok salátát láthattatok az elmúlt nyár terméséből. Idén újakkal fog bővülni a kínálat, mert a nyár számomra a saláta, és paradicsomfüggőségem kúrálásának ideje. Remélem, hasznosak voltak információim, de ha kíváncsiak vagytok valamire, írjátok meg, és megpróbálok gyorsan reagálni rá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése