2014. június 5., csütörtök

Csirke a sokoldalú

Oldalam nevében is benne van, hogy kezdőknek szól. Ezen belül is főleg, a hirtelen magukra utalt főiskolásoknak, egyetemistáknak, és kezdő házasoknak. 
Sokan jártatok már úgy, hogy mikor otthon jártatok, egy fagyasztott, vagy előhűtött csirkével indított vissza benneteket a Nagyi, vagy Anya, de nektek fogalmatok nem volt, mit kezdjetek vele. Elárulom, a csirke minden alkatrésze felhasználható. A sok húst tartalmazó részek (mell, comb, szárny) fűszerezve, sütve, rántva használható, az aprólékból, felséges levest készíthetünk. Az egész csirkéből paprikást tudunk főzni, amiről korábban már írtam. Amikor szétbontjuk a csirkét, akkor figyeljünk erre, és ha előttünk nem tette meg szerettünk, ezek szerint bontsuk részekre. 
Nézzük a legegyszerűbben elkészíthető csirkeaprólék levest. Ha tartalmasabbra vágyunk, csinálhatunk ragulevest bővebb beltartalommal, de az ember fia, lánya nem áll le egy levesnél. 


A szétbontott, megmosott, darabolt csirkét hideg vízben, sóval, kevés szemes borssal, feltesszük főni. Mikor félig megfőtt, hozzátesszük a megtisztított, hasábra, esetleg karikára vágott zöldségféléket. (sárgarépa, petrezselyem gyökér, zeller, karalábé, zöldborsó, zeller, petrezselyem levél, más zöld fűszerek) Levestészta belefőzésével még tartalmasabbá tehetjük az ételt. Fontos! Nem csak azokat a húsokat főzhetjük az alaplébe, melyeket később levesként tálalunk, hanem még finomabb lesz, ha a sütni, rántani való mellet, szárnyat, combot is előfőzzük. Ezzel az előkészülettel, a húsok egyáltalán nem maradhatnak véresek, és gyorsabban boldogulunk későbbi feldolgozásukkal. Ezt a műveletet csak akkor végezzük, ha egyszerre, vagy ki időkülönbséggel dolgozzuk fel egymás után a húsokat. Főtt állapotban visszafagyaszthatók ugyan, de nem célszerű.

Levesünkkel készen vagyunk. Lássuk, mire futja még tehetségünkből. Rántott húsra biztosan. Terveztem, külön oldalon ismertetem a panírozás, a rántott húsok, zöldségek elkészítésének módját, de ha már így alakult, akkor most megteszem, és később bővebben foglalkozok vele ismét. 


A rántott hús készítésének lényege a panírozás, majd a forró zsiradékban (olaj, zsír) történő sütés. Ha hideg a zsiradék, a panír elázik, és egy ragacsos, gusztustalan valami marad helyette a húsdarabokon, mutatóban. A panírozást pedig először lisztbe, majd felvert tojásba, a legvégén prézlibe (zsemlemorzsa) forgatva végezzük. Ezzel a művelettel, kis gyakorlat után, egy ropogós, gusztusos kéreg sül a húsdarabra, ami nem csak látványos, hanem nagyon finom. Igazi ünnepi étel, és sok helyen még mindig ezzel várják a hazalátogatót. 

A húsoknak, más feldolgozási módja is van. Pácolhatjuk őket vásárolt, előre készített fűszerkeverékkel, de kis gyakorlattal, saját keverékünket is kikísérletezhetjük. A pácolt husikat, leggyakrabban grillen, vagy sütőben sütjük, de van olyan, ami serpenyőben is süthető. Azt hiszem, egyik legnépszerűbb, leglátványosabb receptemet hozom ide a siker reményében. Remélem, nektek is sikerül olyan finomra, és szépre csinálni, mint nekem. Előtte azonban jöjjön a pác, mert ezt tanácsos jó előre, (legalább egy nappal a sütés előtt) elvégezni.


1.5 kg csirkeszárnyhoz, vagy combhoz:
Salsa sósz:
2 db. hámozott paradicsom,
1 kk. őrölt csili,
3 gerezd fokhagyma,
1 kk. só,
2 ek. olíva, vagy napraforgó olaj,
1 tk. morzsolt oregánó.
Pesto szósz:
Kisebb csokor bazsalikom, és petrezselyem levél,
3 gerezd fokhagyma,
1 kk. só,
2 ek. napraforgó, vagy olíva olaj.

Ezeken kívül, más fűszerkeverékek is használhatók, de ezzel is sikert fogtok aratni. 
Most egy különleges módját mutatom be a grillezésnek, sütésnek, de egyszerűbben is megtehetitek. Módszerem lényege az, hogy a bepácolt csirkeszárnyakat középen megfogom, mire azok kiegyenesednek. Ekkor bambusz grillpálcát szúrok beléjük, és a repülők, a pálcán kiegyenesedett formában, süthetők maradnak. Egy próbálkozást megér, biztos lesz a siker. Ezután már csak meg kell sütni, ami a szárny esetében nagyon gyorsan megy. Köretnek pedig elég hozzá valamilyen friss saláta, és friss kenyér. A csirkeszárny, és comb, elkészíthető serpenyőben, vagy tepsiben, esetleg sütőtálban, lényegesen egyszerűbben is. Ha sütőben sütünk, javaslom először alufólia alatt, később a fóliát levéve sütni. Ezzel a húsok belseje puha, a kérge ropogós lesz. Olyan, mint amilyennek lennie kell.

A csirkemell sütésére is több receptem van, és a legnépszerűbbet osztom meg. Megérdemlitek, mert hűséges olvasóim vagytok.

Tejszínes, csirkemell falatok penne tésztán:
Hozzávalók 4 személyre:
1,5 csirkemell filézve (kb 800 g.)
1 csomag penne tészta (500 g.)
2 kanál vaj
1 db hagyma,
5 gerezd fokhagyma,
200 g főzőtejszín,
1 tojás,
kevés keményítő (liszt)
200 g. reszelt sajt,
só, őrölt bors.



A csirkemellet kifilézzük, majd apró darabokra vágjuk. (lehet csíkozni is)
Hagymát nagyon apróra vágjuk, a fokhagymát átnyomjuk.
A penne tésztát, ételízesítős vízben megfőzzük.
A hagymát vajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a húsdarabokat, és fehéredésig pirítjuk. Hozzákerül a fokhagyma is, sózzuk, borsozzuk.
A tejszínt kikeverjük a tojással, keményítővel, ha szükséges, kevés tejjel hígítjuk. 
A serpenyőt a tűzről levéve, összekeverjük a húst, a mártással.
Sütőtál aljára kevés vajat teszünk, majd rátesszük a félig főtt (al dente) penne tésztát, amire ráöntjük a ragut, majd az egészet kicsit összekeverve a tálat lefedjük, és előmelegített sütőbe tesszük.
Mivel minden előfőzött, elősütött állapotban van, rövid idő szükséges a végleges állapot eléréséhez.
Ha úgy érezzük, ez az állapot eljött, reszelt sajttal meghintjük a tetejét, és pár perc alatt készre sütjük. Mindössze annyi idő szükséges, hogy a sajt ráolvadjon ételünk tetejére, ezzel kis kérget képezve rajta.
Tálaláskor is adhatunk rá sajtot, valamint frissen, borsot őrölhetünk rá. Kitűnő sült újkrumplival is!


Úgy érzem sikerült részletesen írnom a csirke feldolgozási módjairól, de természetesen a lista nem teljes. A csirke feldolgozásának ezer más módja van. Én sem csak ezeken a módokon készítettem el, hanem lecsósan, tejfölösen, sörben sütve, grillezve, és számtalan más formában. Örülnék, ha sikeres párbeszéd alakulna ki köztünk, így ha bárkinek tudok segíteni tanácsommal, szívesen megteszem. Keressetek bátran!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése