2014. szeptember 25., csütörtök

Palacsinta, az örök kedvenc.


kakaós palacsinta

Régen, ha nagymamám kedvembe akart járni, palacsintát sütött. Azt csinált akkor is, ha Ő úgy látta nem eszek eleget. Soha nem tudtam megunni, és sokszor volt probléma, hogy a kelleténél többet ettem belőle. Magának a palacsintatésztának ez elkészítése nagyon könnyű, csak a sütés macerás. Ezt bizony darabonként kell sütni, de ha van két palacsintasütőd, kevés gyakorlattal egyszerre kettőt is tudsz készíteni a tűzhelyen. Az pedig, hogy mit tekersz a közepébe, csak különbejáratú ízléseden múlik.
Mi palacsintaként a vékony, (2-3 mm) kerek, hajlékony tésztát ismerjük. 

roti jala Indonéz hálós palacsinta.

Yaninda Tavuk képe.
Ezeken kívül sokféle palacsinta létezik. Az amerikai palacsinta vastagabb, kisebb a mi kedvencünknél, és van egészen különleges palacsinta is.
Az Indonéz palacsinta, a roti jala például hálós. Ezt szabálytalan csíkokban csorgatják a serpenyőbe, innen van különleges formája. Önmagában, és köretként is fogyasztják.
A tészta elkészítése nem igényel szakértelmet. A hozzávalókat viszont ki kell mérni. Több recept található az interneten is, de ajánlom sajátomat, ami kb. 20 - 25 db. palacsintához elegendő.



Hozzávalók:
7 dl. tej,
fél kiló finomliszt (bl 55)
5 dl. szénsavas ásványvíz (szódavíz)
4 tojás,
5 evőkanál étolaj,
4 evőkanál kristálycukor, 
1 csipet só.

A lisztet, a cukrot, a sót, a szódavizet keverőtálba tesszük, majd hozzáadjuk a tojásokat. A tojásokat tanácsos egyenként külön, kisebb tálba felütni, így elkerülhető, hogy tojáshéj, vagy rossz tojás kerüljön a keverékbe. Simára keverjük, majd hozzáadjuk a tejet, és az olajat, és újra elkeverjük. Forró serpenyőben sütjük ki, kevés olajon. 
Tanácsos teflon, vagy kerámia serpenyőt használni, mert akkor lényegesen kevesebb olajra van szükség. A mi serpenyőnkbe 1 kisebb merőkanálnyi palacsintatésztát adagolunk, majd körbeforgatjuk a serpenyőt, hogy eloszoljon. Addig kell sütni, míg a halványbarna foltok megjelennek, ekkor spatulával, vagy más alkalmas eszközzel megfordítjuk. 
Ha az első palacsintád nem sikerül, ne keseredj el! Tapasztalatom szerint, az első, mindenhol próbadarab. A második sütés, már sokkal jobb lesz. Tapasztaltabbak a serpenyővel fel is tudják dobni a palacsintát, így fordítják meg, amikor szükség van rá.








A palacsinta sütésének, nem érdemes 1-2 darab miatt nekifogni. Ezt, a mennyiséget, amit az előző receptben leírtam bátran ajánlom, mivel a töltetlen palacsinta akár napokig is eláll. Erre garantáltan nem fog sor kerülni, mert addig-addig nyílik a hűtőajtó, míg egy darab sem marad belőle.
Tölteni pedig nagyon változatosan lehet. Édessel, sóssal. Kakaóval, fahéjjal, cukrozott darált dióval, mazsolás, vaníliás túróval, különféle lekvárokkal, gyümölcsökkel, de sós, borsos káposztával, és mással is. Különcöknek ajánlom a Gundel palacsintát, aminek a tölteléke rumos, diós, mazsolás, és csokival van megöntve. 
Ismert különlegesség a hortobágyi palacsinta, ami fűszerezett, darált csirkepörkölttel van töltve, és a pörköltszafttal kevert tejföllel van tálalva. 
Szerencsére, nem drága étel. Ha a palacsintát elsőre elszúrod, próbáld újra. Keverj ki új adag tésztát, és az biztosan jobb lesz!
Néhány alkalom után, pedig Te lehetsz a palacsintás király.



áfonyalekváros palacsinta.


körtés, vaníliás palacsinta.


párolt káposztás palacsinta, aszalt paradicsommal.


hortobágyi palacsinta.

Igazi ínyencség a palacsintatorta. A Nassoló Naplopó cafeblog.hu oldalról.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése